Reforma ESO by mohla ušetriť viac ako 700 miliónov, verí R. Kaliňák

18.04.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Rozsiahla reforma verejnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) by mohla do konca tohto volebného obdobia priniesť aj vyššiu úsporu ako pôvodne avizovaných 700 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že je trocha optimista a sumu sa zrejme podarí prekročiť.
"Napriek tomu, že sme v roku 2013 mali záväzok ušetriť 50 miliónov eur, vzhľadom na vývoj ekonomiky sme museli pristúpiť k akcelerácii šetrenia. Pre rok 2013 to bude 97 miliónov eur v rámci úspor na hospodárnosti štátnej správy a 30 miliónov na mzdových prostriedkoch," vysvetlil Kaliňák. Aktivita bude navýšená aj v roku 2014. "Čiastku ušetrených peňazí musíme navýšiť až na úroveň 173 miliónov, čo bude znamenať predstih oproti pôvodnému plánu," avizoval.
Aktuálna druhá fáza reformy ESO má podľa pripraveného zákona priniesť úspory 11,5 milióna eur ročne od budúceho roku. Pôjde o zrušenie 248 špecializovaných úradov miestnej štátnej správy od októbra 2013 a presun ich agendy na okresné úrady. Prepúšťanie úradníkov sa však až do fázy optimalizácie v roku 2014 neplánuje.
 

Vyberte región